Pohárkrémek - Bazsalikomos meggyes
2018. december 17. írta: KOMA, kollégisták online magazinja

Pohárkrémek - Bazsalikomos meggyes

A pohárkrém elkészítése:

A mascarponét cukorral, vaníliával elkeverem. A bazsalikomot cukorral pépesítem. A citrom levét, héját, kis fahéjat és a vaníliáscukrot kevés vörös borral felforralom. Ebben a kimagozott meggyet enyhén megpárolom. A kekszet morzsásra töröm. Ezt pohárba rétegezem. Készülhet epres-rebarbarás változatban.

img_20170618_114418.jpg

De kókuszos, karamell szószos, körtés verziót is szoktam készíteni.

A tetejére grillázst szórok.

Hozzávalók a grillázshoz: 200 g-hoz 100 g dió vagy mogyoró, mandula, pisztácia stb. 1 kk. olaj 1 kk. vaj/margarin 100 g kristálycukor

Grillázskészítés: A diót durvára vágjuk. Felfordított tepsi hátra nagyobb alufólia lapot simítunk, vékonyan megkenjük az olajjal. A vajat/margarint és a kristálycukrot teflonserpenyőben, mérsékelt tűzön addig pirítjuk, amíg a cukor elolvad, és éppen csak pirulni kezd. Beleszórjuk a diót, folyamatosan keverve világosbarnára pirítjuk (1/2 perc), azonnal az alufóliára simítjuk, hagyjuk keményre-kopogósra dermedni. A grillázslapot kissé eltördeljük, vastag vagy több rétegű polietilén zacskóba tesszük, és húsverővel vagy nyújtófával szelíden ütögetve-döngölve nem túl finomra megtörjük.

Fontos: A grillázslapok-darabkák gyorsan megszívják magukat nedvességgel (akár a levegőben lévő párával is) és megpuhulnak, elfolyósodnak, ezért csak közvetlenül tálalás előtt díszítsünk velük. Légmentesen lezárva, száraz, hűvös helyen (de nem a hűtőszekrényben!) 1-2 hétig ropogósak maradnak. Megjegyzések: A karamellizált cukor elképesztően forró, óvatosan dolgozzunk vele, mert könnyen megégetheti a kezünket!

süti beállítások módosítása