30 éves a FEKOSZ
2019. április 18. írta: KOMA, kollégisták online magazinja

30 éves a FEKOSZ

Harminc évvel ezelőtt április 15-én, Gödöllőn 6 országos kollégium írta alá azt a szándéknyilatkozatot, amely kifejezte a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségének megalapítása iránti hajlandóságukat.

A kerek évforduló alkalmából visszatértek ugyanabba a városba és épületbe a FEKOSZ régi és új tagjai, hogy közösen ünnepeljenek.

A vendégeket a Szent István Egyetem rektora, Dr. Palkovics László köszöntötte, majd Hegedűs Imre, a FEKOSZ jelenlegi elnöke tartotta meg ünnepi beszédét.

005_2.jpg

A délelőtti program keretében Haraszti László, a veszprémi Pannon Egyetemi kollégiumi referense beszélgetett Polgár Rudolffal, az Universitas Fidelissima Kft. ügyvezető igazgatójával, a Soproni Egyetem kollégiumainak üzemeltetőjével. A PPP-s kollégiumok és az egyetemi üzemeltetésű kollégiumok kapcsolatáról, a Sopronban kialakult sajátos gazdasági modellről hallhattak és kérdezhettek a vendégek.

008.jpg

A délutáni programban a múltidézésé és a tortáé volt a főszerep. A jelenlévők körbeültek, bemutatkoztak, megismerhettük a FEKOSZ-hoz fűződő viszonyukat. Voltak köztük egykori elnökök, ellenőrző bizottsági tagok, titkárok, a fiatalabb generáció között pedig olyanok, akik még csak 1-2 FEKOSZ rendezvényen vettek részt. A beszélgetés moderátora Hegedűs Imre volt, aki az alapítás mögötti motivációról és körülményeiről kérdezte többek között Sándor Lászlót és Kővári Évát (Kavics). Meséltek arról, hogy mennyire elhivatottak és lelkesek voltak, estébe nyúlóan készítették a kollégistáknak a pólókat, vagy tárgyaltak a kormány képviselőivel a szervezet működése érdekében. A legkedvesebb emlékek közül Kővári Éva a Göncz Árpáddal való találkozást, és beszélgetést emelte ki. A FEKOSZ nyári táborának védnöki tisztére kérték fel a hajdani köztársasági elnököt, aki olyannyira komolyan vette szerepét, hogy meg is jelent a Debrecenben szervezett táborban. Közvetlenségével és humorával köztársasági elnök úr belopta magát a szervezők szívébe. Bencze Tamás egy nagyon jól és emlékezetesre sikerült berlini kirándulást elevenített fel. Még az is kiderült, hogy Horváth Irma egy 20 évvel ezelőtti FEKOSZ táborban ismerte meg jelenlegi házastársát. A kollégiumokban szervezett programok jelenéről, a közösségépítés nehézségeiről, a közösségi média szerepéről is beszélgettek az egybegyűltek. A nosztalgiahullámot egy egykori tag, Bujáki Gábor videós bejelentkezése lovagolta meg, aki épp a kollégistáival egy kiránduláson vett részt. Az ünnepi tortát a kollégisták Boldog szülinapot FEKOSZ éneklése közben hozták be.

001_2.jpg

003_2.jpg

004_1.jpg

Az április 15-i találkozó a jubileumi emlékév nyitánya volt, az év folyamán számos programot szervez a tagkollégiumok kollégistái számára a FEKOSZ. A programokról http://www.fekosz.hu/ oldalon tájékozódhatnak.

Írta: Jakab Melinda

Fotók: Haraszti László és Hegedűs Imre

süti beállítások módosítása