Húsvéti foszlós kalács
2019. április 18. írta: KOMA, kollégisták online magazinja

Húsvéti foszlós kalács

Hozzávalók:

  • 1 dl zsíros tej   breakfast-1224505_640.jpg
  • 6 dkg cukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 1kk. só
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 2 dl 30%-os habtejszín

Tetejére:

  • 1 egész tojás

 

Elkészítés: Kb. 30 perc

Kelesztés: kb. 90 perc

Sütés: kb. 45 perc

 

1. A tejet meglangyosítjuk, beleszórunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük és megvárjuk, amíg felfut. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és a többi cukrot, majd összevegyítjük. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást és a tojássárgáját, majd beleöntjük a tejszínt meg az élesztős tejet. (A habtejszíntől még foszlósabb, puhább lesz a kalács bélzete, és napokig megőrzi az állagát, nehezebben szárad ki. De ha nincs otthon, helyettesíthetjük kb. 1,5 dl szobahőmérsékletű tejjel és 8 dkg olvasztott vajjal.)

2. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdünk. Amikor a tészta sima és fényes, nem ragad a tálhoz vagy a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük, lefedjük, és 45 perc alatt a duplájára kelesztjük. 

3. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és annyi darabra osztjuk (3, 5 vagy 6), ahány szálból fonni szeretnénk. A darabokat egyesével gömbölyítjük, majd letakarjuk, és kb. 10 percig pihenni hagyjuk. 

4. Ezután a kis cipókból egyesével rudakat sodrunk, liszttel finoman meghintjük, az egyik végükön összecsípjük őket, majd nem túl szorosan megfonjuk. 

5. A kalácsot sütőpapírral borított sütőlemezre fektetjük. 

6. Felverjük az egész tojást, vékonyan megkenjük vele a kalácsot, majd szobahőmérsékleten 30 percig kelni hagyjuk. Közben a sütőt előmelegítjük 170 ºC-ra.

7. A megkelt kalácsot még egyszer megkenjük tojással, így lesz szép fényes a felülete. A forró sütőbe toljuk, és 40-45 perc alatt aranyszínűre sütjük. Végül rácsra tesszük hűlni.

 

Recept: Tóthné Libor Mária: Limara Péksége, Házi pékek alapkönyve című könyvéből

süti beállítások módosítása