Hozzávalók:
- 1 dl zsíros tej
- 6 dkg cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 50 dkg finomliszt
- 1kk. só
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 2 dl 30%-os habtejszín
Tetejére:
- 1 egész tojás
Elkészítés: Kb. 30 perc
Kelesztés: kb. 90 perc
Sütés: kb. 45 perc
1. A tejet meglangyosítjuk, beleszórunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük és megvárjuk, amíg felfut. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és a többi cukrot, majd összevegyítjük. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást és a tojássárgáját, majd beleöntjük a tejszínt meg az élesztős tejet. (A habtejszíntől még foszlósabb, puhább lesz a kalács bélzete, és napokig megőrzi az állagát, nehezebben szárad ki. De ha nincs otthon, helyettesíthetjük kb. 1,5 dl szobahőmérsékletű tejjel és 8 dkg olvasztott vajjal.)
2. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdünk. Amikor a tészta sima és fényes, nem ragad a tálhoz vagy a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük, lefedjük, és 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
3. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és annyi darabra osztjuk (3, 5 vagy 6), ahány szálból fonni szeretnénk. A darabokat egyesével gömbölyítjük, majd letakarjuk, és kb. 10 percig pihenni hagyjuk.
4. Ezután a kis cipókból egyesével rudakat sodrunk, liszttel finoman meghintjük, az egyik végükön összecsípjük őket, majd nem túl szorosan megfonjuk.
5. A kalácsot sütőpapírral borított sütőlemezre fektetjük.
6. Felverjük az egész tojást, vékonyan megkenjük vele a kalácsot, majd szobahőmérsékleten 30 percig kelni hagyjuk. Közben a sütőt előmelegítjük 170 ºC-ra.
7. A megkelt kalácsot még egyszer megkenjük tojással, így lesz szép fényes a felülete. A forró sütőbe toljuk, és 40-45 perc alatt aranyszínűre sütjük. Végül rácsra tesszük hűlni.
Recept: Tóthné Libor Mária: Limara Péksége, Házi pékek alapkönyve című könyvéből