Bemutatkozik a FEKOSZ
2019. március 05. írta: KOMA, kollégisták online magazinja

Bemutatkozik a FEKOSZ

A Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségét 1989. április 14–15-én hozta létre nyolc nagy egyetemi felsőoktatási kollégium Gödöllőn. Az idén 30 éves szervezet már megalakulásakor azt a célt tűzte ki, hogy segítse a magyarországi felsőoktatásban tanulók értelmiségivé válását, a kollégisták szakmai és szociális érdekeinek felszínre juttatását és érvényesítését.

A FEKOSZ-nak jelenleg 41 tagkollégiuma van az ország különböző pontjairól. Ennek köszönhetően folyamatosan informálódunk a kialakult problémákról és az adott régió kollégiumait érintő aktualitásokról.

A FEKOSZ elmúlt három évtizede a kezdettekkor meghatározott célok mentén alakult. Ennek köszönhetően eredményeit és tevékenységeit elsősorban az érdekképviseletben, kollégiumi hallgatói vezetők képzésében, valamint a kollégisták testi egészségének érdekében fejtette ki.

fekosz_1.jpg

Egy országos ernyőszervezet életében az érdekképviseleti tevékenység az első és legfontosabb dolog. Ez a mi szervezetünk életében sincs másképp. Az elmúlt években folyamatosan részt veszünk egy, a kollégiumokat is érintő kormányrendelet módosításában. Folyamatos és jó kapcsolatot ápolunk a döntéshozókkal, akik a felsőoktatási kollégiumokért felelősek. Emellett minden hónapban értekezünk mind a HÖOK, mind a DOSZ képviselőivel, egyeztetve a kollégistákat is érintő ügyekben. Minél több fórumon szeretnénk képviselni a felsőoktatási kollégiumban lakó hallgatókat, emiatt beléptünk a Nemzeti Ifjúsági Tanácsba. Úgy gondoljuk, hogy a kollégiumi ifjúság egy olyan “speciális” élethelyzetben lévő fiatalok összessége, akiknek a véleményét el kell juttatni más, hasonló korú ifjúsággal foglalkozó szervezetek számára.

fekosz_4.jpg

A FEKOSZ életében a másik hangsúlyos elem a kollégisták készségeinek fejlesztése. Ezért szervezünk többnapos vezetőképzőket és egynapos workshopokat. Minden évben két vezetőképzőt és két workshopot rendezünk. Ezen rendezvények célja a kollégiumok szakmai tudástárának bővítése és a szociális készségek fejlesztése mellett egy kapcsolati háló kiépítésének lehetősége más felsőoktatási kollégiumok hallgatói vezetőivel. Ezen kapcsolatok későbbi együttműködéseket szoktak eredményezni.

fekosz_3.jpg

Végül, de nem utolsó sorban rendszeresen szervezünk különböző tömegsport rendezvényeket a kollégisták részére. Korábban az asztalitenisz verseny, valamint a 24 órás foci kupa volt népszerű a kollégisták körében, viszont az elmúlt években a természetjárás került előtérbe. Ennek megfelelően túrát szerveztünk a Gödöllői-dombságban, ahol a szórakozás és kikapcsolódás mellett a résztvevők a táj szépségeivel is megismerkedtek.

fekosz_2.jpg

Szervezetünk immár három éve rendszeresen szervez adománygyűjtéseket is Böjte Csaba ferences rendi szerzetes árvaházai részére. A program sikeres, hiszen minden évben egyre több adomány gyűlik össze, amelyet személyesen juttatunk el a rászorulónak.

fekosz_5.jpg


A szervezet hivatalos Facebook oldala: https://www.facebook.com/fekosz/

Honlap: www.fekosz.hu

Közelgő esemény: Tavaszi vezetőképző (2019. április 5-7.)

 

Írta: Hegedűs Imre

 

süti beállítások módosítása