A debreceni egyetemi kollégiumok története 2. rész
2018. november 28. írta: KOMA, kollégisták online magazinja

A debreceni egyetemi kollégiumok története 2. rész

A Debreceni m. kir. Tudományegyetem infrastrukturális hiányosságainak hatása a hallgatók lakhatására. A kollégiumi helyzet 1914-től 1921-ig, az első egyetemi internátus létrehozásáig.

A Debreceni m. kir. Tudományegyetem az 1914–1915-ös tanévben, az első világháború árnyékában kezdte meg működését és a kezdeteket nagyban meghatározta az egyetemi főépület, valamint a hallgatók étkeztetésére és elszállásolására alkalmas épületek hiánya. Az egyetem számára szükséges helyiségeket a Református Kollégium bocsátotta rendelkezésre és a hallgatók elszállásolását és étkeztetését is a Református Kollégium internátusa és konviktusa biztosította.

refi.jpg

A hallgatóság számának csökkenéséhez hozzájárult az a 39, a református hittudományi karra járó diák is, aki az 1912-es véderőtörvény (1912. évi XXX. tc.) 29.§-a által biztosított mentességgel nem élve, önként vonult be 1914. november 16-án. A háború végéig 11-en haltak közülük hősi halált, emléküket a Református Kollégium épületében kifüggesztett emléktábla őrzi.

Az ifjúság nagyrésze frontszolgálatot teljesített, de a Debrecenben maradt diákok is igyekeztek kivenni a részüket a hátországra nehezedő háborús feladatokból. A helyi katonai betegmegfigyelő állomáson 1915 elejétől 37 hittanhallgató vállalt önkéntes betegápolói munkát, amely során egyikük, Szathmáry Lajos szolgálata közben szerzett fertőző betegégben június 25-én életét vesztette. A Református Kollégiumban működő tartalékkórházban a rektor irányításával látogatták a hallgatók a sebesülteket és végezték levelezéseiket.

Az egyetem kapuinak a megnyitásakor (október 1.) Debrecenben kolerajárvány szedte áldozatait, ami miatt az intézmény bezárása is felvetődött.

Az egyetem első rektora, Kiss Ferenc a járvány terjedését az egyetemi hallgatóság körében megelőzhetőnek tartotta, mivel „[…] mindeddig csak betegen érkezett katonákon észleltetett kolera […] s mert az egyetemi ifjak intelligenciája mellett az előadásokra járás a járvány további terjedésére alkalmat nem adhat”.

A hallgatók gyógykezelését 1915-től Kenézy Gyula, a Bábaképző Intézet igazgatójának vezetésével egy orvosi testület végezte, amelynek a tagjai teljesen ingyenesen biztosították a diákok számára az ellátást.

kiss_ferenc.jpg

Kiss Ferenc, az egyetem első rektora

 

Az egyetem működését általánosan sújtó infrastrukturális hiányosságokból fakadó nehézségeket tovább súlyosbította, hogy a Református Kollégium épületétben a Tiszántúli Református Egyházkerület által az egyetem számára átengedett helyiségeket a katonaság tartalékkórház céljaira lefoglalta.

ref_fogimn_epulete.jpg

A református főgimnázium épülete

Mindez szükségállapotot eredményezett, amit úgy tudtak ideiglenesen kezelni, hogy az új református főgimnáziumban biztosítottak helyet az egyetem számára.

 A jogi oktatás céljaira 6 termet átengedtek. A református hittudományi kar két tantermen kívül a kántus-termet és az oratóriumot használta, míg a bölcsészet-, nyelv- és történettudományi kar szegényes kis helyiségeket kapott.

Egyetemi kollégium hiányában a hallgatók elszállásolása is hatalmas feladatot jelentett és a Református Kollégium internátusa sem tudta önmagában kielégíteni az igényeket. 1915 őszén, vagyis az egyetem második, 1915–1916-os tanévének kezdetén nyitotta meg kapuit két kisebb, nem egyetemi fenntartású internátus, amely a súlyos lakhatási gondokon igyekezett enyhíteni.

Az Országos Bírói és Ügyészi Egyesület Internátusa kezdetben 14 egyetemi hallgató befogadására volt alkalmas és a Ferenc József út 34. szám alatt, a Debreceni Első Takarékpénztár III. emeletén működött. Az egyesület az internátus vezetését Milleker Rezső egyetemi ny. r. tanárra bízta.

biroi_ep_akkor.jpg

biroi_ep_most.jpg

 

 

 

 

 

 

Az Országos Bírói és Ügyészi Egyesület Internátusának helyet adó épület egykor és most

 

A római és görög katolikus hallgatókat fogadó Szent László Kollégium a Theresianum római katolikus fiúnevelő intézet 3 helyiségében, a Varga utca 5. szám alatt kezdte meg működését és az 1915–1916-os tanévben 6 hallgatót tudott fogadni. Ez a két kis létszámú kollégium néhány hallgató elszállásolására alkalmas volt ugyan, de az egyetemi kollégium hiányából fakadó problémát nem tudta megoldani.

Az első kísérlet a Debreceni m. kir. Tudományegyetem saját internátusának a létrehozására nem járt sikerrel. 1918 őszén az egyetem a Dél-magyarországi Közművelődési Egyesület (DMKE) 1913-ban épült, a Bocskai téren álló épületének a megszerzésére tett lépéseket. 1919. február 1-től kibérelték az épületet, s egyelőre itt helyezték el az orvosi fakultást, míg a II. emeleten egy 140 ágyas internátus kialakítását tervezték.

nevelointezet.jpg

A hallgatók egyetemi internátusban történő elhelyezése azonban meghiúsult, mivel az erre szánt emeleti részt a Kassáról menekült Posta- és Távirda Igazgatóság számára kellett átengedni. (Az épület helyén ma a Benedek Elek Általános Iskola működik.)

A háborús években a szénhiány miatt gyakori fűtési nehézségek kísérték az oktatást, s a villamos áram szolgáltatása is akadozott. 1919 tavaszán ráadásul a román megszállás miatt megszakadt a közvetlen összeköttetés az egyetem és a minisztérium között, mivel még a posta sem működött. Az első világháború úgy ért véget és az intézmény úgy élte át a polgári demokratikus forradalom és a Tanácsköztársaság időszakát, hogy nem volt saját kollégiuma és az első egyetemi internátus felállítására még mindig várni kellett.

 

A folytatásos cikk szerzője dr. Király Sándor

süti beállítások módosítása