Campus Mundi nyári szakmai gyakorlat Olaszországban
2018. november 21. írta: KOMA, kollégisták online magazinja

Campus Mundi nyári szakmai gyakorlat Olaszországban

A nyári szakmai gyakorlatot Olaszországban, az Azienda Agricola „Nabucco” családi gazdaságban töltöttem, 2018. július 28-tól 2018. szeptember 27-ig. A vállalkozás 100 egyedből álló holstein-fríz tehénállománnyal és ezek szaporulatával rendelkezik. Fő termék a tej, melyből egy közeli üzemben parmezán (Parmigiano Reggiano DOP) sajtot gyártanak.

olasz_gazdasag.jpg


A napi munkaidő két részből állt, egy délelőtti és egy délutáni műszakból. Elsődleges tevékenység a tehenek fejése volt, naponta két alkalommal, emellett a tenyésztés, tartás egyéb feladatait is elláttam. A gyakorlat során alkalmam nyílt megismerkedni egy tejelő gazdaság mindennapjaival, értve ez alatt az elletést, a gyógykezeléseket, valamint a tej kezelésének, tárolásának, szállításának a gyakorlati megoldásait is.

tejgazdasag.jpg

Az istálló

 

tejszallitas.jpg

Tejszállítás

 

Az ott töltött idő alatt volt lehetőségem elsajátítani a szakma legfontosabb elméleti és gyakorlati részeit, s nem utolsósorban volt módom olasz nyelvtudásomat is gyarapítani. A Campus Mundi és Erasmus ösztöndíj program különleges alkalmat biztosít arra, hogy a külföldre kiutazó megismerkedjen egy új ország, esetleg a fogadó intézmény, vagy család vendégszeretetével, kultúrájával, hagyományaival, oktatási rendszerével, mindennapjaival. Mindezen felül, véleményem szerint rendkívül érdekes és izgalmas anyanyelvi környezetben hallgatni és beszélni a fogadó ország nyelvét. Óriási előnynek és kiváltságnak tartom, ha valaki ezt megteheti.

A szakmai programon túl, részt vettem a család mindennapjaiban és egy alkalommal kirándulást tehettem az egyik környékbeli várban. Mivel az üzem csodálatos panorámájú környezetben foglalt helyet, rendszeresen éltem a túrázás lehetőségével.

dora.jpg

Látogatás a Bárdi kastélyban


Összességében mindenkinek ajánlom az Erasmus és a Campus Mundi ösztöndíj programot, hiszen rendkívüli lehetőségeket biztosított a számomra mind a szakmai tapasztalat, mind a nyelvtudás szempontjából!

Írta: Brassó Dóra Lili 

süti beállítások módosítása