A nyári szakmai gyakorlatot Olaszországban, az Azienda Agricola „Nabucco” családi gazdaságban töltöttem, 2018. július 28-tól 2018. szeptember 27-ig. A vállalkozás 100 egyedből álló holstein-fríz tehénállománnyal és ezek szaporulatával rendelkezik. Fő termék a tej, melyből egy közeli üzemben parmezán (Parmigiano Reggiano DOP) sajtot gyártanak.
A napi munkaidő két részből állt, egy délelőtti és egy délutáni műszakból. Elsődleges tevékenység a tehenek fejése volt, naponta két alkalommal, emellett a tenyésztés, tartás egyéb feladatait is elláttam. A gyakorlat során alkalmam nyílt megismerkedni egy tejelő gazdaság mindennapjaival, értve ez alatt az elletést, a gyógykezeléseket, valamint a tej kezelésének, tárolásának, szállításának a gyakorlati megoldásait is.
Az istálló
Tejszállítás
Az ott töltött idő alatt volt lehetőségem elsajátítani a szakma legfontosabb elméleti és gyakorlati részeit, s nem utolsósorban volt módom olasz nyelvtudásomat is gyarapítani. A Campus Mundi és Erasmus ösztöndíj program különleges alkalmat biztosít arra, hogy a külföldre kiutazó megismerkedjen egy új ország, esetleg a fogadó intézmény, vagy család vendégszeretetével, kultúrájával, hagyományaival, oktatási rendszerével, mindennapjaival. Mindezen felül, véleményem szerint rendkívül érdekes és izgalmas anyanyelvi környezetben hallgatni és beszélni a fogadó ország nyelvét. Óriási előnynek és kiváltságnak tartom, ha valaki ezt megteheti.
A szakmai programon túl, részt vettem a család mindennapjaiban és egy alkalommal kirándulást tehettem az egyik környékbeli várban. Mivel az üzem csodálatos panorámájú környezetben foglalt helyet, rendszeresen éltem a túrázás lehetőségével.
Látogatás a Bárdi kastélyban
Összességében mindenkinek ajánlom az Erasmus és a Campus Mundi ösztöndíj programot, hiszen rendkívüli lehetőségeket biztosított a számomra mind a szakmai tapasztalat, mind a nyelvtudás szempontjából!
Írta: Brassó Dóra Lili