Hozzávalók:
- 40 dkg spagetti vagy makaróni
- 15 dkg füstölt sonka
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek olíva olaj
- 20 dkg kelbimbó
- 1/2 dl száraz fehér bor (HA LÉTEZIK ILYEN ALAPANYAG A KOLLÉGUMBAN)
- 1 ek magos dijoni mustár (más fajta is megteszi)
- 2,5 dl tejszín, vagy főzőtejszín
- só
- frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
A tésztát fog keményre főzöm
Egy serpenyőben felhevítem az olajat, rádobom az összetört fokhagymát és a felkockázott sonkát. 3 perc alatt lepirítom, kiszedem és félreteszem. A kelbimbót megmosom, végeit levágom, sérült külső leveleit leszedem. A bimbókat kettévágom. (Ezt előre érdemes megtenni, és aztán kezdeni a fent leírt pirításba. Főleg, ha valaki kezdő.) A serpenyőbe még egy kevés olajat öntök és rádobom a megtisztított kelbimbót. 1 percig pirítom, majd felöntöm a borral és magas lángon tovább főzöm, amíg az alkohol elpárolog és az alkohol szinte eltűnik. Ekkor hozzákeverem a magos mustárt, elkeverem, felöntöm tejszínnel és 1 percig közepes lángon sűrítem. Közben sózom, borsozom. Végül beleforgatom a tésztát, a pirított sonkát és fokhagymát, egy kevés finomra vágott petrezselymet, megszórom frissen reszelt parmezánnal (más sajt is megfelel) és tálalom.
Írta: Szemán Gáborné