A megosztó kelbimbó spagettivel
2018. november 14. írta: KOMA, kollégisták online magazinja

A megosztó kelbimbó spagettivel

Hozzávalók:

  • 40 dkg spagetti vagy makaróni
  • 15 dkg füstölt sonka
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olíva olaj
  • 20 dkg kelbimbó
  • 1/2 dl száraz fehér bor (HA LÉTEZIK ILYEN ALAPANYAG A KOLLÉGUMBAN)
  • 1 ek magos dijoni mustár (más fajta is megteszi)
  • 2,5 dl tejszín, vagy főzőtejszín
  • frissen őrölt fekete bors

 kelbimbo_spagettivel.jpg

Elkészítés:

A tésztát fog keményre főzöm

Egy serpenyőben felhevítem az olajat, rádobom az összetört fokhagymát és a felkockázott sonkát. 3 perc alatt lepirítom, kiszedem és félreteszem. A kelbimbót megmosom, végeit levágom, sérült külső leveleit leszedem. A bimbókat kettévágom. (Ezt előre érdemes megtenni, és aztán kezdeni a fent leírt pirításba. Főleg, ha valaki kezdő.) A serpenyőbe még egy kevés olajat öntök és rádobom a megtisztított kelbimbót. 1 percig pirítom, majd felöntöm a borral és magas lángon tovább főzöm, amíg az alkohol elpárolog és az alkohol szinte eltűnik. Ekkor hozzákeverem a magos mustárt, elkeverem, felöntöm tejszínnel és 1 percig közepes lángon sűrítem. Közben sózom, borsozom. Végül beleforgatom a tésztát, a pirított sonkát és fokhagymát, egy kevés finomra vágott petrezselymet, megszórom frissen reszelt parmezánnal (más sajt is megfelel) és tálalom.

Írta: Szemán Gáborné

süti beállítások módosítása